Vánoce z perníku 4.díl: Recept na „hned měkké“ perníčky a poznatky z kurzu

Standardní

Moje výtvory, který jsem si namaovala na jednom dopoledním kurzu zdobení perníčků, naučila jsem se mnoho, byla jsem nadšená

Aktualizace:

Více o perníčcích i s videonávody, jak na to, najdete i na Maminátorské FB stránce (odkaz zde). Komu se můj ksichtobuk bude líbit, nechť mi jej olajkuje. Děkuji. Paní Maminátorová

Návody, recepty a rady o perníčcích mám i ve svém originálním obsahovém Dyjáři 2016, který má 170 stran, je v něm 20 nejrůznějších textů z blogu http://www.maminator.cz, 20 mých vostrých básní o lásce a sexu, spousta obrázků ilustrátorky Gábi, 54 definic nových českých výrazů z online slovníku http://www.cestina20.cz, info o sezónnosti potravin či přehled jarních prázdnin pro celou ČR. Prostě nadupaná věc, která vám zpříjemní celý rok 2016: vybrat si můžete na http://www.dyjar.cz z několika barev.

Celý seriál o perníčcích:

  • Vánoce z perníku 1.díl: Recept na perníčky, polevu a návod, jak na to (odkaz zde)
  • Vánoce z perníku 2.díl: Jak si udělat adventní věnec z perníku (odkaz zde)
  • Vánoce z perníku 3.díl: Moje zkušenosti s adventním perníčkováním (odkaz zde)
  • Vánoce z perníku 4.díl: Recept na „hned měkké“ perníčky a poznatky z kurzu (odkaz zde)
  • Vánoce z perníku 5.díl: Poprvé zkouším barevné perníčky (odkaz zde)
  • Vánoce z perníku 6.díl: Jak si udělat perníkovou chaloupku (odkaz zde)
  • Moje vlastní videonávody na zdobení, polevu a kde co kolem pečení perníčků (odkaz zde)
  • Velikonoce z perníku (odkaz zde)

OBSAH:

  1. KURZ UMĚLECKÉHO ZDOBENÍ PERNÍČKů
  2. RECEPT NA „hned měkké“ PERNÍČKY
  3. RADY A VYCHYTÁVKY Z KURZU

KURZ uměleckého zdobění perníčků
V listopadu jsem byla na kurzu uměleckého zdobení perníčků, který vedla úžasná Monika Schiszmanová (okdaz zde). Dověděla jsem se hodně novýho, naučila se nejrůznější metody malování perníčků, vychytávky, práci s pomůckama, který vše zjednodušujou, prostě odcházela jsem nadšená a ještě s krabicí plnou krásně vlastnoručně nazdobenejch perníčků jak od cukráře… Trochu přisleplýho a s parkinsnem, ale cukráře. Nemůžu prozradit celý NOW HOW z kurzu, ale pár perliček sem dám. Nejvíc mě nadchlo, že konečně vím, s jakou polevou se dobře pracuje, a jak si jednoduše vyrobit plnítka a ta kreslítka na polevu, aniž bych u toho 10x měla chuť někoho zabít a rozmlátit půlku bytu. Jaká poleva a jak ji použít, to popisuju v 1.díle tohoto perníčkovýho seriálu (odkaz zde).

Holky z našeho kurzu

Tahle krásná mřížkovaná srdce dělá naše paní lektorka…

Recept na „hned měkké“ perníčky (nehodí se na 3D tvary a velké perníčky, ty se pak lámou, na ty je lepší ten můj první recept z 1.dílu)

  • 1 kg hladké mouky
  • 300 g cukru moučka
  • 300 g medu
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 2 lžíčky jedlé sody
  • 1 sáček perníkového těsta
  • 2 lžičky kakaa
  • zpracovat těsto a nechat ho 24 hodin odležet

Učily jsme se mimo jiné, jak lze „vylejvat“ perníček, paní lektorka nám ukázala asi 3 způsoby, vylejvání je to, co je jako barevný podklad a pak se na to dál zdobí, je to taky barevně vymalovaná perníčková plocha čehokoli, v tomto případě slečna „vylejvá“ malé jablíčko, které se pak lepilo ježkovi na záda

Tohle byly předlohy, podle kterých jsme se učily různým technikám a postupům

A tady je pár rad či vychytávek, prodávám, jak jsem koupila:

  • menší tvary píct 5:30 minut na 170 stupňů
  • perníčky pomazat vajíčkem (celým a přecezeným přes sítko) až po upečení
  • klasickej recept byl bez másla, s máslem jsou perníčky hned měkké
  • v suchu a teple perníčky tvrdnou
  • ceskeformicky.cz (tam mají sadu vykrajovátek ježek a malá jablíčka, hruška a houba)
  • koule vydržej i několik let, když se mimo vánoce ukládaj do sucha a tmy
  • koule a jiné 3D tvary je potřeba péct dýl, aby se to propeklo
  • pytlíky na hotové perníčky mají prý v DM i Kauflandu, dvě velikosti (větší 20ks, menší 40, ale jsou slabší), v DM jsem koupila celofán, je to balící průhledný papír s hvězdama, za 24 kč role 3m
  • párátkem se dají sundávat zkažené čáry, pokud je spodní vrstva zdobení suchá
  • některá poleva se v lednici oddělí na barvu a vodu, stačí to promíchat v tom pytlíku

Kurz byl velkej přínos, cukráři moc nechtěj nic prozrazovat, naše paní lektorka není profi cukrářka a vše, co umí, se naučila doma na koleni, jak se naučila, tak učila i nás. Děkujeme.

Miluju polevu LAPED!!! Už nikdy trápení se s bílkovou polevou a podomácku vyrobenými plnítky!

PS: Udělaly jsme 5kg tohohle těsta na „hned měkké“ perníčky v domnění, že když je profi, tak bude parádní z něj něco dělat, jak budou perníčky príma, teda je fakt, že nám chyběla v těch pěti kilech 3 vejce, navíc bylo těsto v lodžii, kde možná v noci mrzlo, ale nevěřím, že kvůli tomu bylo těsto tak strašný!!! Strašně blbě se nám zpracovávalo, praskalo, rozpadalo se, perníčky jsou jako by suché a zdaleka nejsou tak dobré jako z toho mého prvního receptu z 1.dílu perníkového seriálu. Vůbec se nám nevyhouply do vejšky, až když jsme dělaly snad třičtvrtěcentimetrový těsto, tak pak byly perníčky pořádně vyběhlé nahoru. Jinak smutný placky… Z tohohle těsta už nic nepčeme… Nedalo se rozválet na velký vál, jen takový umrněný malý plochy na pár kousků, fakt totál voprc… Už se nedovíme, zda jsme ho nějak nezkazily my, protože už nechceme zkoušet, zda zas bude stejně blbý… NIKDY VÍCE!!!!

4.den pečení: pomáhaly nám naše dcerušky, můj syn fandil, a i když bylo těsto hodně na hovning, udělaly jsme plný krabice perníčků. Je i dost „zkaženáčů“, z čehož má radost hlavně můj muž, že mu konečně dovolím ujídat:)

Celý seriál o perníčcích:

7 responses »

  1. Pingback: Vánoce z perníku 1.díl: Recept na perníčky, návod, jak na to | Maminátor

  2. Pingback: Vánoce z perníku 2.díl: Jak si udělat adventní věnec z perníku | Maminátor

  3. Pingback: Vánoce z perníku 3.díl: Moje zkušenosti s adventním perníčkováním | Maminátor

  4. Pingback: Vánoce z perníku 5.díl: Poprvé zkouším barevné perníčky | Maminátor

  5. Pingback: Velikonoce z perníku | Maminátor

  6. Pingback: Vánoce z perníku 6.díl: Jak si udělat perníkovou chaloupku | Maminátor

  7. Pingback: Moje vlastní videonávody na zdobení, polevu a kde co kolem pečení perníčků | Maminátor

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s