Bedrník Anýz: všelék na erekci, plodnost a zvýšení laktace

Standardní
013450

„Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít – tak to bába povídala, když do lesa chodívala na ten bedrník.“

Při pečení perníčků jsem zjistila, že nemám doma anýz, marně jsem ho sháněla po celým Braníku, nic. Tak jsem doma očuchala všechno koření a badyán mi voněl podobně. Po pendreku (lékořici). Na netu jsem to zkoumala a zjistila, že v sobě mají stejnou silici ANETOL (je 13x sladší než cukr). Právě Anetol z těchto rostlin dělá VŠELÉK, jehož příznivé účinky na organismus znali už staří Egypťané. 

ANÝZ

  • jiným jménem též BEDRNÍK, o jeho dobrém vlivu na naše zdraví se zpívá v nejedné písničce

„Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít – tak to bába povídala, když do lesa chodívala na ten bedrník.“

  • bazarek.babyweb.cz

    Anýz jsem žvejkala celý těhotenství, abych neprděla a aby mi vonělo z pusy

    jako koření a lék se používá už od starověku, lidi ho považovali za účinný lék proti moru, říkali mu VŠELÉK

  • podporuje vykašlávání, zabraňuje páchnutí z úst, plynatosti, podporuje trávení, tvorbu mateřského mléka, i děcka pak neprděj, vyrábějí se z něj likéry, je součástí léčivých čajů při nadýmání
  • pochází ze Středozemí a Malé Asie, pěstuje se v teplejších oblastech, i u nás
  • dává se do pečiva, do chleba, červeného zelí, při nakládání řepy, hodí se do některých kompotů, špetka anýzu je dobrá k rybám či žampionům
  • v Egyptě ho používali při věštění, přidávali ho do kadidel a stal se rostlinou novomanžele, zřejmě kvůli jeho afrodiziakálním účinkem
  • Indové ho žvýkají na osvěžení dechu
  • spolu s kmínem, korinadrem, a fenyklem je vhodný k užívání pro kojící maminky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka
  • v lidovém léčitelství ho považovali za rostlinu, která udržuje mladistvý vzhled a zvyšuje plodnost
  • doporučuje se pro kuřáky, když se odnaučují kouřit
  • rostlinku anýzu lidé používali jako protijed při bodnutí jedovatým hmyzem a zvířaty
  • aromaticky voní a má kořenitou nasládlou chuť
  • je neodolatelnou pochoutkou pro myši
1323856730cla_anyz_fotka

Bedrník anýz

BADYÁN

  • 1583nádherný hvězdičky
  • pochází z jižní Číny a Vietnamu
  • pochází z malého stále zeleného stromu – badyáníku pravého
  • chutí i vůní podobný anýzu a fenyklu, proto se mu také říká „hvězdicovitý anýz“
  • zvláštní kombinace pálivosti a sladkosti z něj dělá koření sice jemné, ale natolik výrazné, že se má vždy užívat s citem
  • na vaření ho rozlámeme nebo umeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři
  • hodí se na pečené kuře, dušenou rybu, na ústřice a do hnědých polévek

4 responses »

  1. Dobrý den, fajn článek! Ale na obrázku máte místo Anýzu prudce jedovatý Bolehlav pokud se nepletu – zpeřené listy!!!

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s