Slepičí polívka (pro šestinedělky a poblijóny)

Standardní

Tak zas přišel čas uvařit kotel slepičí polívky. Tady je recept od mojí maminky, polívka boží. Jen bejvá problém sehnat slepici, třeba 10 obchodů jsem oběhla a nic. Teď mám jednoho řezníka v Modřanech a jezdím na jisto. Tahle polívka je mana pro nemocný, pro šestinedělky. Víte, jak mámám po porodu nejvíc touhle dobrotou prospějete? Když jí uvaříte kotel, přivezete, odevzdáte mezi dveřmi a zas vypadnete. Takhle to pár let šestinedělkám dělám a nemůžou si to vynachválit. Hlavní je, nenechat se přemluvit k návštěvě… Dát slepičí polívku a zmizet. No a můžu říct, že už mi to holky zlatý i vracej, to jsem byla párkrát nemocná a najednou přišla kamarádka s jídlem v hrncích, odevzdala a odešla. O takovým člověku s jistotou víte, že vás má fakt rád.

slepičí polívka (4)

Celer vařím v celku, vyplouvá na fotce na hladinu, děcka malý na něj mívaj alergii a osypou se po něm, když ho ale po uvaření vyhodím, osyp se nekoná, navíc já ho jíst nemusím, stačí mi tam ta chuť

slepičí polívka (3)

Tahle byla s mrkví a hráškem.

Slepičí polívka ala maminka paní maminátorový

  • na slepičí polívce je jedinej těžkej úkol: sehnat slepici, semtam ji mají v mrazácích velkejch obchodů, ale člověk po ní pátrává dlouho, takže když někde je, hned jednu beru a lupnu ji do mrazáku
  • ze starý slepice je prej nejlepší polívka, čím starší kus, tím dýl se vaří, já tu poslední velkou vařila v papiňáku 2,45 hod, což by v normálním hrnci bylo 2x tak dlouho…
  • čili doba vaření: papiňák až 2,45 hod, normální hrnec i 5,5 hod
  • má se rozmrazovat pomalu ve studené vodě, do které se přidává teplá, pak se má i vařit pomalu, aby byl vývar co nejlepší, bez drupků, ty vyndat po rozmražení

  • slepici vložit do lehce osolené vody, ve které je jedna celá oloupaná cibule, muškátový květ (pak ho hojně přidávat i do skoro hotové polévky podle chuti), kostku slepičího bujonu, pepř celý do vajíčka na sypaný čaj, ať to pak po hrnci nemusíte lovit
  • slepice by se neměla rozvařit, vařit, dokud maso nebude odpadávat od kosti, pak vychladit, obrat opatrně, aby tam nezbyly kosti, nakrájet na kousíčky
  • mezi tím uvařit zeleninu: já dala nejvíc mrkve, pak i petržel, celý celer, který jen vařím a pak ho vyhodím a do polívky nedávám, trochu květáku a tuším i pidi kousek brokolice, maličkou cibuli, stroužek česneku, list salátu (vše z balíčku s kořenovou polívkovou zeleninou z obchodu a pytlík mrkve navrch)
  • pak jsem na pánvi rozehřála skutečný máslo (tak 5tinu celýho másla), a když se rozehřálo, dala jsem do toho na kostičky nakrájenou zeleninu a smažila jsem to tak 10 minut
  • pak už vše do jednoho hrnce, vývar (už bez cibule, koření), slepice bez kostí nakrájená na kostičky a zelenina na másle, dochutit muškátovým květem a popřípadě dosolit dle chuti
  • domácí kapání ala maminka: 50 g hrubé mouky (když je víc mouky, je z toho kaše-nůčky, do vařící polívky lžící odkrajuju kousky), 2 lžíce mlíka, 1 vajíčko a trošku soli, je to hned uvařený

DOBROU CHUŤ:)

slepičí polívka (2)

3 Jindy zas s brokolicí, prostě, co dům dá

 

One response »

  1. Pingback: TOP 5 listopadových článků | Maminátor

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s